Opublikowano Dodaj komentarz

Recepty i leki z pasieki

Jesień, zima, a zwłaszcza przedwiośnie to czas, w którym nasz organizm będzie wymagał większej troski. Recepty podane przez zaprzyjaźnionego z redakcją pszczelarza, pana Stanisława Kaczmarka, mogą państwu w tym dopomóc.


„Z zewnątrz olej, a do wewnątrz miód”
W starożytności miód uchodził za naturalny cudowny środek, który przedłużał życie i zbawiennie działał na urodę. Jako źródło energii i rześkości cenili go greccy atleci. Homer określał miód mianem „słodkiej potrawy bogów”, a grecki lekarz Hipokrates (ok. 460-370 p.n.e.) i jego uczniowie opracowali ponad 300 przepisów na zastosowanie miodu jako środka leczniczego. Wiedziano już wtedy, że miód obniża gorączkę i rozcieńcza krew. Filozof Demokryt zapytany o to, jak w dobrym zdrowiu dożyć wielu lat, odrzekł krótko: „z zewnątrz olej, a do wewnątrz miód”.


Szacunek do miodu mieli też Rzymianie. Z rzymskiej książki kucharskiej Apicjusza (I w. p.n.e.) można się dowiedzieć, że żadne rzymskie przyjęcie nie odbyło się bez miodu. Podawano go w sosach, do ryb, mięsa i drobiu. Prażono w nim orzechy, pito często zamiast wina. Miód był tak popularny, że importowano go nawet z terenów dzisiejszej Hiszpanii.
Cesarz August wyznawał zasadę: „mało tłuszczu, dużo miodu”. Za czasów rzymskich liczne mikstury i napoje miodowe były uznawane przez ówczesnych medyków za lecznicze. Rzymianie znali też receptury na miód pitny oraz galicyjskie i germańskie mieszanki miodu ze słodem jęczmiennym (piwo miodowe). To wszystko ceniono dla zdrowia ciała i duszy.

Na bezsenność
Dr Jarvis poleca zjedzenie łyżeczki miodu przy kolacji. Jeśli to nie pomoże, radzi dwie łyżeczki miodu wymieszać ze szklanką octu z jabłek*) i łyknąć dwie łyżeczki tej mieszanki tuż przed snem. Gdyby i to nie pomogło, zaaplikować sobie powtórnie dawkę tego roztworu, ale jak pisze, bardzo rzadko zdarza się potrzeba powtarzania takiego picia więcej niż dwa do trzech razy.
Na kaszel
Dr Jarvis poleca także miksturę: do szklanki wcisnąć sok z dużej cytryny, dodać dwie łyżeczki gliceryny, rozmieszać i uzupełnić szklankę miodem. Potem wypijać po 1 łyżeczce syropu 3 razy dziennie: po wstaniu z łóżka, w porze obiadu i przed snem.
Na kurcze
Na przykład w łydkach, drganie powieki lub wargi – spożywać 2 łyżeczki miodu przy każdym posiłku. W ciągu tygodnia powinny te dolegliwości ustąpić. Dodajmy, że na ogół pomaga w tych dolegliwościach magnez i witamina E.
Katar
Dr Jarvis twierdzi, że katar może minąć w ciągu pięciu minut, jeśli się będzie żuło jak gumę kawałek plastra z miodem. Ale jeśli są zaatakowane zatoki, to takie żucie trzeba powtarzać co godzinę i żuć przez 15 minut. Zapewnia, że najgorsze zatoki można wyleczyć tym sposobem w ciągu jednego dnia, a najdłużej tygodnia, i to bez nawrotów. W tym celu można produkować miód sekcyjny, przeznaczony dla alergików i przeciw katarom.
Katar sienny
Jest pochodzenia alergicznego i dość trudny w leczeniu. Dr Jarvis zaleca skuteczny sposób na jego wyleczenie. Otóż radzi, tak jak przy katarze, profilaktycznie żuć kawałek plastra miodu 1-2 razy dziennie w ciągu dwóch miesięcy poprzedzających zwykle okres pojawienia się tego kataru. Dzięki temu albo się nie pojawi, albo będzie przebiegał bardzo lekko. Jeśli kogoś katar sienny zaatakuje, to trzeba będzie żuć plasterki miodu 5 razy dziennie przez pierwsze dwa dni. Potem 3 razy dziennie do czasu aż zupełnie ustąpi. W końcowej fazie leczenia miód w plastrach można zastąpić świeżym miodem płynnym.
Przy zastrzałach i zapaleniach oskrzeli
Poleca się picie herbatki z kwiatów czerwonej koniczyny z miodem. Miód ma też zastosowanie w chorobach nerek, dróg moczowych i pęcherza.
Pleśniawki
Pleśniawki u niemowląt możemy zlikwidować pędzlując jamę ustną roztworem miodu, przygotowanym w stosunku 1/1, używając przegotowanej wody.
Dla powrotu do formy
Gdy po przebytej chorobie czujemy się wyczerpani i osłabieni, kiedy przygotowujemy się do psychicznego wysiłku i gdy po stresie odczuwamy potrzebę odprężenia, możemy sporządzić taki napój: 500 g kefiru zmieszać z 1 łyżką stołową miodu oraz 2 łyżkami płatków owsianych. Do tego dodawać soku cytrynowego stale mieszając, aż się rozpłyną płatki. Można również do tego napoju dodać jedno żółtko i wymieszać. Tak przygotowany napój wypijać po jednej szklance w odstępie trzech godzin.


Artykuł „Recepty i leki z pasieki” ukazał się w czasopiśmie „Pasieka” nr 1/2011, str. 36.
autor Stanisław Kaczmarek
Dodaj komentarz