Pozyskiwany w Polsce miód akacjowy wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru kwiatów robinii akacjowej. To wysokie drzewo, pospolicie rosnące w całym kraju i jedna z najważniejszych roślin miododajnych. Pochodzi z Ameryki Północnej.
Miód z robinii jest bardzo jasny, w formie patoki prawie przezroczysty. Przy niewielkiej domieszce nektaru z innych roślin (najczęściej kwitnących w tym samym czasie chabrów bławatków) jego kolor będzie lekko bursztynowy lub słomkowy.
Krystalizuje najwolniej z naszych miodów, po kilku miesiącach od miodobrania. Ta właściwość miodu jest bardzo lubiana przez klientow w Polsce, ponieważ ich przyzwyczajenia wskazują , iż chetniej kupują miody płynne, a nie skrystalizowane. Ma lekko mdły, delikatny smak i zapach kwiatów akacji. W jego składzie cukrowym przeważa fruktoza. Może zawierać do 10% sacharozy. Stosuje się go przy schorzeniach przewodu pokarmowego.
Jako jedyny miód może być spożywany przez osoby chore na cukrzycę, właśnie ze względu na dużą przewagę fruktozy, oczywiście pod nadzorem diabetologa.
-
Tealight z wosku pszczelego -1 sztuka
-
Miód wielokwiatowy Wiosenno – letni
-
Miód lipowy nektarowy z dodatkiem spadzi
-
Miód z malinami kremowany
-
Miód spadziowo-nektarowy
-
Tealight z wosku pszczelego -15 sztuk w pudełku
-
Świeca z wosku pszczelego 120 ml – szkło brązowe
-
Świeca z wosku pszczelego 4sztuki – eco kartonik
-
Tealight z wosku pszczelego -zero waste – szkło- 1szt