Opublikowano Dodaj komentarz

Miód z robinii to siła natury

miód akacjowy 550 g z pasieki Miód Jana

Pozyskiwany w Polsce miód akacjowy wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru kwiatów robinii akacjowej. To wysokie drzewo, pospolicie rosnące w całym kraju i jedna z najważniejszych roślin miododajnych. Pochodzi z Ameryki Północnej.

Miód z robinii jest bardzo jasny, w formie patoki prawie przezroczysty. Przy niewielkiej domieszce nektaru z innych roślin (najczęściej kwitnących w tym samym czasie chabrów bławatków) jego kolor będzie lekko bursztynowy lub słomkowy.

Krystalizuje najwolniej z naszych miodów, po kilku miesiącach od miodobrania. Ta właściwość miodu jest bardzo lubiana przez klientow w Polsce, ponieważ ich przyzwyczajenia wskazują , iż chetniej kupują miody płynne, a nie skrystalizowane. Ma lekko mdły, delikatny smak i zapach kwiatów akacji. W jego składzie cukrowym przeważa fruktoza. Może zawierać do 10% sacharozy. Stosuje się go przy schorzeniach przewodu pokarmowego.

Jako jedyny miód może być spożywany przez osoby chore na cukrzycę, właśnie ze względu na dużą przewagę fruktozy, oczywiście pod nadzorem diabetologa.

Dodaj komentarz