Miód rzepakowy
Miód rzepakowy pozyskuje się z roślin uprawnych: rzepaku ozimego, jarego oraz z rzepiku. Rzepak to jednoroczna roślina oleista o dużym znaczeniu gospodarczym. W Polsce uprawia się 2 miliony hektarów rzepaku i ta tendencja rośnie.
Zakwita w kwietniu lub maju i kwitnie długo, nawet ponad 4 tygodnie. To jedna z naszych najważniejszych roślin pożytkowych i dla wielu pasiek pierwszy pożytek towarowy.
Miód rzepakowy jest bardzo jasny, prawie bezbarwny, o słodkim, mdłym i lekko gorzkim smaku. Bardzo szybko krystalizuje, już po kilku dniach od odebrania, tworząc drobnokrystaliczny „smalcowaty” krupiec w kolorze białym lub kremowym.
Należy odbierać go natychmiast po zasklepieniu, gdyż może skrystalizować w plastrach, co zdarza się zwłaszcza wtedy, gdy w czasie kwitnienia rzepaku popsuje się pogoda. W miodzie rzepakowym przeważa glukoza. Należy go stosować w problemach z wątrobą, trzustką i woreczkiem żółciowym, a także przy przeziębieniach.
autor: Trzybiński Sławomir Biblioteczka pszczelarza z pasjąWszystko o miodzie i jego pozyskiwaniu